Koši za smeti, ureditev zelenega pasu

Tanja Anonimno oddan predlog  –  10. 07. 2022  –  Območje 4

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Pred leti se je uredilo novo parkirišče ob glavni cesti zraven zadružnega doma Pobegi-Čežarji. Na obsežnem parkirišču, kjer parkirajo vsi, ki vstopajo na pošto, v trgovino, ambulanto, k frizerki, v pisarno KS, ter v gostilno, ni niti enega koša za smeti. Zeleni pas med parkiriščem in glavno cesto je vedno poln smeti, ki jih nekulturni ljudje mečejo preden vstopijo, oz. izstopijo iz vozila. Da ne omenjam kaj vse je na zelenici in parkirišču, ko je šagra, ali kakšna zabava v gostilni. Ko se je delalo parkirišče, je bilo s strani KS rečeno, da bodo ob selenem pasu posadili olendre, ki bodo tako vsaj malo olepšali in ozelenili parkirišče, mimo katerega se po cesti vozi ogromno ljudi vse tja do Buzeta. Zeleni pas ob pomanjkanju dežja postane suha slama, ob nalivih pa pas blata. Dodati je še potrebno, da se prosto rastočo travo na zelenm pasu zelo redko kosi in je tako vse skupaj podobno karuoni, kot rečemo domačini.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam namestitev košev za smeti ob vsakem kraku zelenega pasu, ki je del parkirišča. Predlagam zasaditev oleandrov, ki so sredozemska trajnica, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja, ter tako polepša okolico naše KS.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Vse to se lahko izvede s pomočko podjetij, oz MOK, kot je to v praksi v ostalih KS in v samem mestu, npr. tržnica Koper.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Projekt se izvede na že omenjenem parkirišču za in ob zadružnem domu KS Pobegi - Čežarji.

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

Koši se lahko namestijo kadarkoli, zelenico in saditev oleandrov pa na pomlad, tako kot se urejajo vsi parki, oz. ko je njihov čas.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Verjamem, da bo to všeč vsem prebivalcem KS Pobegi - Čežarji, ter tudi tistim, ki na parkirišče zaidejo slučajno. Lep videz ob glavni cesti in središču naše KS je še kako pomembno, da damo vedet, da nam ni vseeno za našo vas.


Vrednost projekta: 15000 €Nima definiranih mejnikov