Glasovanje je zaprto. Izglasovani projekti so trenutno v pregledu.

Ureditev kolesarske steze ob Semedelski promenadi

Matej Matej  –  11. 07. 2022  –  Območje 1
Kolesarska steza ob semedelski promenadi
Kolesarska steza ob semedelski promenadi

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Kolesarjenje je pomemben del zelenega, trajnostnega in človeku prijaznega razvoja občine. Kolesarjev se ne bi smelo izobčevati ali blokirati, temveč jim ponuditi čimveč možnosti in olajšati njihovo premikanje. To žal ne drži za semedelsko promenado, kjer občina smatra kolesarje kot "sovražnike" in je kolesarje IZGNALA! Čeprav obstaja dokaj enostavna rešitev, da se bodo vsi počutili varno in prijetno. Ljudem je pač prijetneje se gibati ob morju v miru, stran od avtov. Pa tudi iz "terena" je razvidno, da kljub prepovedi in fizičnim oviram, kolesarji in skirojisti vztrajno “prodirajo” na semedelsko promenado. Dober urbanist opazuje dejansko uporabo javnega prostora in se ji prilagodi - ne sme je vsiljevati!

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam, da se postavi ločeno umirjeno kolesarsko pot med kamniti zidek in drevesa na semedelski promenadi. Pot se striktno prepove za motorna kolesa in se motorjem tudi fizično prepreči dostop s proti-motoristično oviro - to je okvir skozi katerega gre lahko le kolo. Zavedam se, da že obstaja alternativna kolesarska pot okoli centralnega mestnega parka (ob Piranski cesti), vendar le-ta ima nekaj vzpetin, most, vsaj 8 ovinkov in ostrih vijuganj ter nasploh podaljša kolesarju pot za več kot pol kilometra, ter ga izpostavlja hrupu in smogu ob piranski cesti ter prečkanju ceste pri krožišču pri Atlantidi in krožišču pri Kompasu. Če ima občina resničen namen poudarjati trajnostne in zelene oblike prevoza, potem mora dati v ospredje omogočanje kolesarjenja kjerkoli je priložnost. Ugibam, da je bil izgon in blokada primarno zaradi vdorov nevarnih motorjev (in skupin na cestnih kolesih/specialkah) in ne kolesarjev. Dajmo to krivico odpravit.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Kolesarsko stezo se postavi na "pas" med drevesi in kamnitim zidkom na semedelski promenadi. Ta pas je kot nalašč za kolesarsko stezo - le zamenjati treba kamnite tlakovce z asvaltom. Stezo se omeji na največ 10 ali 15 km/h. Pri dostopih oz. prehodih za pešce iz mestnega parka se namesti protihitrostne grbine. Steza naj se začne po mostu pri ustju Badaševice (pri Odbojki na mivki). Steza se konča pri Hlavatyevem parku (začetek mestnih privezov) , kjer so kolesa sedaj že dovoljena.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Ob semedelski promenadi - med drevesi in zidkom.

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

Kadarkoli od januarja in aprila 2023, ali kasneje.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Zavedanje, da kolesarji v Kopru niso "tretjerazrdeni" občani. Jasen signal občine, da sprejema kolesarje ter in spodbuja kolesarjenje kot način prevoza, sprehoda, sprostitve, kor sredstvo za zmanjšanje prometa, hrupa, onesnaženja in pritiska na parkirna mesta. Tisočim ljudem bo skrajšal potovalni čas do pristaniške ulice (in nazaj) ter olajšal in to pot prijetnejšo.

Dokumenti (1)


Vrednost projekta: 20000 €

Projekt se izvede v skladu z zakonskimi možnostmi.


-->