Šport na Bonifiki, v senci listopadnih dreves!

zelenikoper zelenikoper  –  18. 06. 2022  –  Območje 1
Trim steza na Bonifiki čez nekaj let
Trim steza na Bonifiki čez nekaj let

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Športni park Bonifika postaja iz leta v leto bolj popularna točka vseh generaciji, ki si želijo s športnom, druženjem na svežem zraku in drugimi aktivnosti izboljšat kakovost bivanja. Problem nastaja v pozni pomladi, poleti ter v začetku jeseni, ko se površine zaradi močnega sonca in pomanjkanja naravne sence tako pregrejejo, da je športanje na trim stezi, fitnesu na prostem ter vmesnih povrišah praktično nemogoče.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam zasaditev listopadnih dreves vrste Platana (ali drugih primernih dreves ki dobro prenašajo sonce, sušo in relativno pusta tla) ob vseh tlakovanih površinah na Bonifiki. Z nastalim drevoredom bi obdali celotno trim stezo, fitnes na prostem ter vmesne poti tlakovane s tartanom. Drevored, ki bi v ta namen nastal bi spominjal na Pot spominov in tovarištva v Ljubljani, ki je zelo priljublen med rekreativnimi športniki tudi poleti zaradi naravne sence dreves.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Zasaditev dreves bi izvedlo javno podjetje Marjetica Koper, tako da bi tudi porabljena sredstva ostala v domači občini. Kasneje bi vzdrževanje dreves prevzel športni park Bonifika.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

V Športnem parku bonifika, ob trim stezi, fitnesu na prostem, otroškem igrišču. poteh znotraj trim steze.

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

Projekt bi se izvedel spomladi leta 2023, ko je primeren čas za sajenje dreves.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Vsem je poznano, da drevesa izboljšujejo kvaliteto zraka, pozitivno vplivajo na mikroklimo, shranjujejo CO2 ter pozitivno vplivajo na počutje ljudi. Poleg tega, bi se pod naravni senci odprla možnost številnim občanom za izvajanje športnih aktivnosti na prostem tudi v poletnih mesecih.


Dokumenti (1)


Vrednost projekta: 20000 €Nima definiranih mejnikov